en lampe laget av paller og en lampe laget av gammel ovn står ved siden av hverandre og lyserTo gjenbrukslamper, en av paller og en av gammel ovn. Pallelampen finner du oppskrift på helt nederst i artikkelen.

 

Tekst og foto: Alise Lea Tiller

Oppskrift er levert av Marthe Myrtvedt fra www.junkyardstudio.no

 

Publisert: 19. august 2018

 

Eldre ovner av denne typen kan skjule seg på besteforeldres loft eller for eksempel på loppemarked. Her i oppskriften er det laget en gulvlampe. Vil du ha samme utgangspunkt som vegg- eller taklampe kan du feste en lampesokkel uten lampefot (kun ledning) til bunnen av ovnen. Fest med strips, og bruk LED lyspære som ikke avgir varme hvis du lager vegg- eller taklampe.

 

Du trenger: drill, tang, skrujern, fil, lim og en lyspære som henger fast til noe flatt. Hvis du vil kan du bruke olje på borr i drillen.

 

En blå gammel ovn står på et arbeidsbord opp-ned. Bunnen er fjernet.

- Begynn med å skru av bunnen. Se hvor det er skruer og skru av disse.

- Så fjerner du innmaten. Skru av det som kan skrus av og klipp av ledninger der du må. Er det mer inni, så gjør det du må for å fjerne dette. Bruk vold, lyder rådet fra eksperten Marthe Myrtvedt.

 

Stang under ovnen kappes av

- Når ovnen er tom innvendig, må du borre et hull i bunnen der ledningen skal inn. I denne ovnen er det en rist med flere stenger over. Det holder å fjerne den ene stangen for å få plass til ledningen. Her er det brukt drill med borr til metall, først med 2 mm for å lage hull og så 10 mm for å kutte helt av.

 

Stang på underside av ovn klippes av med tang

- Bruk tang til å ta vekk småplukk som stikker ut. Etterpå filer du overgangen slik at det blir jevnt og fint. 

 

Lyspære på sokkel på understellet av ovnen

- Lyspæren kan limes til det som var bunnen i ovnen. 

 

Ovnen skrus sammen igjen, men nå som lampe

- Etter du har limt fast lyspæren og ledningen er tredd gjennom risten, skrur du sammen «ovnen» til sånn den var før. 

 

En på/av knapp limes på ovnen

- Hvis du måtte fjerne noen detaljer utenpå for å ta ut innmaten, kan du lime disse på igjen. Her måtte bryteren av, men limes på igjen som en fin detalj. 

Ferdig!

 

Til Batebloggen