Thomas Jørgensen fra Coffeeberry drikker kaffe i kafeen i SandnesThomas Jørgensen deler sine beste tips med deg som vil lage bedre kaffe hjemme.

Tekst: Alise Lea Tiller   Publisert: 18. februar 2018

 

Baristaene Thomas og Hanne Jørgensen startet Coffeeberry i 2012 og jobber på kafeen i Sandnes. Her er Thomas sine fem beste tips til hvordan kaffen du lager hjemme kan bli ekstremt mye bedre.

1. Skyll filteret i vann

Papiret i filteret kan tilsette et snev av papirsmak og –lukt i kaffekoppen. Skyll derfor filteret i varmt vann før du putter kaffen oppi.

 

Kaffekopp, bønner i pose og et magasin på bordet.
Med de rette framgangsmåtene og god kvalitet på bønnene kan kaffen også nytes kald (Foto: Coffeeberry).

 

2. Mål mengden helt nøyaktig

Ikke ta mengde kaffe og vann med øyemål. En liten endring i mengde kan gi stor endring i smak.

Vær bevisst på ønsket mengde, og mål dette nøye hver gang, enten det er i antall skjeer, desiliter eller gram.

3. Godt renhold gir bedre kaffe

Vær nøye med renhold av kaffeutstyret. Akkurat som med bil, må også kaffeutstyr vedlikeholdes og noen ganger skiftes ut. 

 

- Spesielt kaffekanna er det mange som ikke tenker på. Kaffe i en dårlig rengjort kaffekanne smaker surt. Du kan for eksempel ta litt oppvaskmaskin-pulver og løse dette opp i varmt vann for å rense kanna. Hvis du drikker to-tre kanner til dagen bør du rense den én gang i uken, sier Jørgensen. 

Kaffe laget i skittent utstyr blir bare surere og surere med tiden.

4. Bruk ferske bønner

Har du fulgt alle tipsene over, er du på god vei til å lage skikkelig kvalitetskaffe. Nå gjelder det bare å finne de gode bønnene. 

- På poser man kjøper på butikken står det best før-dato, men det sier ingenting om når bønnene ble brent. På Coffeeberry står det brenne-dato på alle kaffebønnene vi selger, og vi selger aldri bønner som ble brent for mer enn halvannen måned siden, sier Jørgensen.

 

En rød kaffekoppFerske bønner og godt renhold av kaffeutstyret er gode forutsetninger for en smakfull kopp kaffe (Foto: Coffeeberry).

 

Er det lenge siden bønnene ble brent, mister kaffen de gode nyansene. 

- Noen kaffebønner er mer sårbare for tid enn andre. Afrikanske bønner kan vare lengre, mens bønner fra Mellom-Amerika er mer sårbare. Det har også med tørkeprosessen å gjøre, sier Jørgensen. 

5. Kald kaffe røper god og dårlig kvalitet

Har du fulgt tipsene over, kan du gjerne nyte kaffekoppen din kald!

- Jeg elsker å glemme kaffekoppen i bilen om morgenen og drikke den opp på vei hjem fra jobb, sier Jørgensen.

Mer av det som kjennetegner kaffen kommer frem når den blir kald. Da er det lettere å smake seg frem til om du liker fruktig, barsk eller bitter kaffe.

- Før var det mye dårlig kaffe som man drakk veldig varm for å skjule smaken. Nå er håndbrygget kvalitetskaffe populært igjen, og da er det ikke nødvendig å selge unna før den blir kald, sier Jørgensen.

 

Husk at du som Bate-medlem får 10 % bonus på alle varer hos Coffeeberry i Stavanger og Sandnes.

 

Til Batebloggen