Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Ideer til aktive hjemme-friminutt
Tips og inspirasjon
Jente holder en støvel i hånden og smiler til kamera.
Rimelig moro! Hver sin støvel og stor uteplass er alt som trengs for å bringe frem smil og latter hos søstrene. 

– Kast støvelen så langt du kan!

Barneskolelærer deler gøyale forslag til aktive hjemme-friminutt: La ungene dine få prøve seg på støvelkasting og mye mer.

Tekst: Samina Bruket
Publisert: 31.03.2020
Foto: Merethe Opstad Clausen
Etter uvanlige uker med hjemmekontor i Saxemarka i Stavanger, kjenner barneskolelærer Hege Sundsteig på et stort savn etter elevene, klasserommet og ikke minst leken i skolegården. Samtidig er hun imponert over innsatsen i hjemmeskolen. 

– Ungene og foreldrene har vært helt fantastiske. Når nå alt har blitt snudd opp ned, så står alle på, bidrar og hjelper, sier Hege, som til vanlig underviser tredjeklassinger på Madlavoll barneskole. 
Hege Sundsteigen står ute og forteller.
Ta mange korte friminutt i hjemmeskolen, mener Hege. En mobil eller en klokke kan fungere som skoleklokke. 

Lek og avkobling ute

Hjem over hele landet får timeplaner sendt på e-post fra skolene, på de fleste planene er også fysisk aktivitet satt opp. Hege vil gjerne oppfordre til å også ta hyppige friminutt mellom læringsøktene: Send barnet eller søskenflokken ut for å leke, i frisk luft. 


– Hjernen vår er ikke laget for å sitte med én ting hele tiden, vi trenger små avbrekk, sier Hege. 


Frilek ute er topp, og et herlig friminutt trenger ikke å bestå av mer enn det. Men når barna nå ikke har skolevenner å dele pausen med, så er kanskje ikke lek utenfor hjemmet like fristende. Heldigvis har Hege flere kjekke idéer på lur – aktiviteter som passer både for et enebarn og en søskenflokk. Og det som eventuelt trengs av utstyr har dere allerede i hjemmet.

 

Før dere setter i gang med leken: Husk på råd fra Helsedirektoratet. 

Alle skal være i minst mulig kontakt med andre utenfor sin egen familie. Søsken kan omgås som normalt, og barna på bildene i dette blogginnlegget er alle søsken. 

 

10 tips til korte og aktive hjemme-friminutt

1. Løp rundt hjemmet: Utfordre ungene til å springe en runde eller to rundt blokka eller huset. Hvor lang tid bruker de på runden? 

2. Støvelkasting: Ta med en støvel hver til et åpent område. Se hvor langt den kan kastes. Her er det lov med flere forsøk, og kanskje det utvikler seg til en liten konkurranse?

3. Potetløp: Bruk en potet eller en stein. Barna kan lage en løype, eller bare se hvor langt de klarer å løpe med poteten på skjeen før den faller av. 

Tre barn løper på en plen.
Slår søstrene rekordtiden fra i går? En enkel friminuttaktivitet er en løpetur eller to rundt hus eller blokk. 

4. Flaske-bowling: Fyll tomflasker med vann – og spill bowling. En ball fungerer fint som bowlingkule. 

5. Ball-lek: Kast en ball mot en vegg og ta imot, eller hiv ballen opp i luften – og se hvor mange ganger man klarer å klappe før man tar imot ballen igjen. 

6. Småkryp-safari: Be barna ta med seg en boks og se hva de finner av småkryp i hage eller i nærmiljø. 

Nærbilde av person som holder hjemmelagde sjongleringsballer.
Hege forteller at sjongleringsballer kan lages hjemme: Fyll lik mengde ris i tre sokker – ca 1 dl, tvinn sokken så risen holder seg nederst – og vreng over knuten. 

7. Foto-safari: Større skolebarn kan ta med seg mobilen og gå på let etter vakre motiver – og gjerne dele de fine bildene med venner. 

8. Hopp lengde: Barna kan prøve seg på lengdehopp med og uten tilløp. For større barn kan det være kjekt å ha med en tommestokk eller målebånd. 

9. Lær noe nytt: Som for eksempel sjonglering! Enkle instruksjonsfilmer finnes på for eksempel YouTube. Hvis barnet ikke har baller å sjonglere med – så kan de lage dette selv (se bildetekst). 

10.  Dans i friluft: Spill av musikk ute og dans til rytmene. BlimE-dansen kan alle danse, men på internett kan man også finne mange andre kjekke, korte klipp med dansetrinn. 

Tre barn står på en gressplen og sjonglerer.
Se her! Sjonglering er veldig kjekk avkobling, og en fin aktivitet for både enebarn og en søskenflokk som her. 
Hege håper idéene kan bidra til gode hjemme-friminutt, mens vi venter på den vanlige hverdagen.

– Når skolen begynner igjen,  så vil vi få en ekstra boost, tror jeg. For da er ungene lei av hjemmeskole og å ikke få se venner. Da vil skolen bare være kjempekjekt, avslutter hun med optimisme i stemmen.