Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Hjertestarter
For styret
to personer som hver andre i hendene.

Tilbyr hjertestarter i ny Bate-avtale

Ved hjertestans er det viktig å få hjertet i gang kjapt. Bate tilbyr nå landets mest solgte hjertestarter til kampanjepris.

Tekst: Ole J. Askeland
Publisert: 26.02.2020
Foto: Bate

Om lag 3500 nordmenn rammes årlig av hjertestans utenfor sykehusene i Norge. De aller fleste av tilfellene finner sted i hjemmet, og i kun 15 prosent av dem er utfallet overlevelse. Helseministeren lanserte i 2017 en nasjonal førstehjelpdugnad. Hjertestartere plasseres ut i stort antall, opplysningsarbeidet er styrket, og nå føres også alle hjertestarterne inn i et offisielt register som gir alle muligheten til å finne ut hvor den nærmeste starteren er. Målet, som også Bate deler og engasjerer seg i, er å redusere antall mennesker som dør av hjertestans hjemme.

HeartSine Pad 350 er Norges mest solgte hjertestarter, og finnes eksempelvis i de aller fleste SAS-fly, Rema-butikker og Apotek 1-utsalg. Hjertestarteren innehar trygge medisinske kvaliteter for å sikre overlevelsen til pasienten, og er samtidig brukervennlig. 

Gjennom Røde Kors tilbyr Bate en pakke som inneholder en halvautomatisk hjertestarter, bæreveske, utstyrsett, hjertestarterskap og hjertestarterskilt. 

- Denne starteren er vedlikeholdsfri i fire år. Når du henger den på veggen, blinker det grønt, og så lenge det blinker grønt, er alt ok. Batteri og elektroder holder i fire år, før de altså skiftes ut samtidig. Garantitiden for hjertestarteren er ti år, forklarer Rune Byre, avdelingssjef SørVest i Røde Kors Førstehjelp.

Han er opptatt av at alle som skaffer seg en hjertestarter melder den inn til 113.no i det offisielle Hjertestarterregisteret.

– Får noen bruk for starteren, kan de ringe 113 og få nøyaktig beskjed om hvor den er. I en stresset situasjon er dette nyttig. I registeret noteres også opplysningene om hvor gamle batteriene er, og dermed får du beskjed derfra når det nærmer seg tiden for å skifte dem, sier Byre.

- Hvorfor hjertestarter?
- Dersom hjertet stanser (går i flimmer), må du ha en hjertestarter for å få det i gang igjen. For hvert minutt som går før en får gitt støt, reduseres overlevelsessjansen med cirka 10 prosent. Målet er å redusere tiden fra hjertestans (hjerteflimmer) til gjenopplivingen starter opp. Kan en gi et strømstøt innen tre minutter, og kombinere det med hjerte- og lungeredning, øker overlevelsessjansen betydelig, forteller Byre.  

Tre tips om hjertestarteren

Plasser den et sentralt og frostfritt sted. Synlig, nærmest mulig flest mulig, helst også på et sted som ikke krever nøkkel.

Er borettslaget stort, kan en vurdere flere hjertestartere. Røde Kors har som mål at ingen bør være lenger unna en hjertestarter enn at de kan løpe dit på halvannet minutt.

Har dere kjøpt en hjertestarter, kan dere kontakte Røde Kors og bestille et kurs i hjerte- og lungeredning og bruk av hjertestarter. Kurs/opplæring kan eksempelvis kombineres med et årsmøte eller en dugnad.

Er du interessert i en hjertestarter? Les mer og meld interesse her på bate.no