Portrett av Stig Nesse med ipad Stig Nesse er initiativtaker til Facebookgruppen for beboerne i nabolaget.

 

Tekst og foto: Alise Lea Tiller   Publisert: 28. mars 2018

 

- Her har noen lagt ut bilder fra akedisco. Plutselig fikk vi perfekt snømengde og Facebookgruppen gjorde det mulig å invitere nabolaget på kort varsel, sier Stig Nesse mens han blar nedover «veggen» i den lukka Facebookgruppen for borettslaget han sitter i styret i. Bilder og videoer viser barn og voksne som aker til discolys og musikk i bakken.

Gir bort og deler

Nesse viser de cirka 20-30 innleggene som er publisert i gruppen bare i løpet av årets to og en halv første måneder, som for eksempel:

«Lite bord gis bort».
«Yoga i bomberommet».
«Noen som savner disse brillene?»
«Noen som har et strykejern?»
«Hvor mye betaler dere i strøm?»
«Gir bort leker og bøker».
«Skisko for barn selges».
«Har noen sett katten min?».
«Stoler gis bort».

- Hvorfor startet du Facebookgruppen?

- De fleste boligene her er like, så jeg tenkte folk kunne dele bilder av møbler og boligløsninger. Hvis noen gir bort møbler er det enkelt å gå rett over veien for å hente disse. Jeg har sett mange sofaer bli flyttet mellom boligene på kveldstid. I tillegg er enkelt beboere flyktninger eller bor i kommunal bolig. De som har mye kan gi bort til de som trenger det. Så har du miljøgevinsten med å dele, låne og gi bort. Vi låner trillebårer, hekksaks og alt mulig av hverandre, sier Nesse.  

 

Borettslaget Haugtussa ovenfraBorettslaget Haugtussa i Stavanger har høy trivselsfaktor. Foto: privat

 

Trivsel, ikke styresaker

Han startet Facebookgruppen for cirka tre år siden. Da var han varamedlem, nå er han styremedlem. Men han bor ikke i borettslaget selv.

- Vi har bodd i Haugtussa borettslag siden 2002, men flyttet ut av borettslaget da vi fikk det tredje barnet og trengte mer plass. I stedet for å bygge på to-tre moduler der vi bodde, så vi at en vertikaldelt bolig i gaten nedenfor var til salgs. Vi ville egentlig ikke flytte fra borettslaget hvor vi trivdes så godt. Da jeg ble valgt inn som styremedlem var jeg åpen om at vi hadde flyttet ut, men jeg ble valgt inn likevel, sier Nesse.

 

 

Brukte møbler og ting samlet på borettslagets byttetorgHer fra et av borettslagets årlige byttetorg. Foto: privat

 

Helt fra starten var han opptatt av at Facebookgruppen ikke skulle bli en rød telefon inn til styret. Klager og saker til styret behandles ikke i gruppen. Han påpeker at det er en privat side for de som bor på Haugtussa. Imidlertid kommer av og til innlegg som er rettet mot styret. Noen ganger svarer styremedlemmer i gruppa at dette må vedkommende sende egen e-post om.

- Noen vil kanskje bruke Facebook til styresaker. Det handler om hvilket formål du har med gruppen. Jeg ville ikke starte en klagemur, men heller et sted hvor beboerne kan spre positive bilder og innlegg, låne og dele med hverandre og invitere til noe sosialt, sier Nesse.

 

Facebookgruppen til borettslaget haugtussaRetningslinjer er viktig, mener Nesse. For å unngå at gruppen plutselig får helt andre formål.

 

- Folk skal ha det kjekt der de bor

Som styremedlem i Haugtussa virker det som Nesse er mest glad i trivselsagent-rollen. Økonomi og vedlikehold innrømmer han det er andre som er bedre på, men han synes det er viktig å trives i nabolaget.

- Jeg er opptatt av at folk skal ha det kjekt der de bor. Alle kjenner alle i denne gaten, sier Nesse. 

Borettslaget Haugtussa arrangerer årlig byttetorg samtidig med dugnaden. De har hatt eget opplegg under 17. mai og Hallooween, påskeeggjakt for barn, brannbil på besøk som barna kan sitte på i, Tour de Haugtussa og turer i regi av Haugtussa turlag. 

- Hvilke råd har du til boligselskaper som vurderer å lage Facebookgruppe?

- Bestem formålet med gruppen. Er den for styresaker eller privat initiativ? Skriv ned formålet og noen enkle retningslinjer i gruppen som gruppemedlemmene må forholde seg til. Og slett innlegg som har gått ut på dato, for eksempel arrangementer som har vært og ting som har blitt gitt bort, sier Nesse. 

 

Til Batebloggen