Denne artikkelen har også stått på trykk i Ditt Bate. Her kan du lese hele magasinet

– Vi var veldig spente og tenkte «tenk om det lar seg gjøre!», så det var råstas for oss dette, sier Mona Vervik, en av 66 beboere i Vindmøllebakken borettslag i østre bydel i Stavanger.

Hun beskriver følelsene borettslaget satt med mens de ventet på svar på søknaden om midler fra Bates grønne kroner: Et fond som gir startkapital til grønne prosjekter i boligselskaper. Idéen må fremme klima- og miljø-vennlige løsninger og samtidig bidra til det sosiale livet i borettslaget eller sameiet. 

Lyden samler beboerne
Og kortreiste kulturarrangementer er jo både grønt og sosialt. Slik ble det til at borettslaget fikk 30 000 kroner til lydutstyr og scene. Og dermed et innkjøpsoppdrag en av beboerne har kosa seg skikkelig med.


– Jeg har sittet oppe om nettene og surfet på nettet for å finne fine ting som er fornuftig priset og som passer til oppdraget som skal løses. Altså dette amfiet og disse folkene, sier Benjamin Dahl, som også jobber med lyd til daglig.

Koronasituasjonen ble starten på dette prosjektet, ifølge styreleder i borettslaget Gunnhild Vik:

En ide ble tenkt og så bare bygde det på seg. Vi så jo raskt at dette må vi fortsette med.

Ja, vi har kunne vært sammen på avstand nettopp fordi vi har lydutstyr, tilføyer Mona.

Afterski og grønt øl
– Og med musikken så klarer man ikke å sitte stille, man må opp å røre på seg – danse! Det har vært mange magiske, varme kvelder. Vi har blant annet arrangert afterski.  Og Mona har lært seg å like øl, sier Benjamin mens han ser mot hun som nå har fått utvidet drikkesortimentet.

Ja, det har vært et slags kurs for meg, bekrefter Mona.


Så nå brygger vi eget øl, sier Benjamin.

Grønt øl, understreker Gunnhild.

Beboerne roser lydkvaliteten, men det nye lydutstyret funker utmerket for musikkguruer også. 

Vi har hatt konserter her allerede. Flere artister har prøvd det – også Thomas Dybdahl – og det så ut som utstyret var godkjent, sier Gunnhild.

Ja, vi kunne lett se på artisten at han koste seg, smetter Benjamin inn.

Nå er borettslaget klar for både plan-lagte og spontane sammenkomster der det er viktig med god lyd:

– Det blir sånn: «Oi, der kom det en forfatter – plugg i utstyret! Det er lett å få til. Vi har hatt bokbad for første gang: Gyldendal lanserte ny bok og forfatteren var her. Veldig spennende. Og dette er bare begynnelsen. Alt dette skaper mer samhold, for vi opplever ting sammen, sier Mona.