far og datter ved siden av en fuglekasse
Farfar og barnebarn. Helge og Hennie Fossmark, har snekret og hengt opp en fuglekasse, hvor det kort tid etter flyttet inn et meisepar – til stor glede og entusiasme for voksne, barn og meiser
Foto: Håkon Fossmark

Nå er tiden for å bygge fuglekasser

Det er enkelt og gøy å snekre fuglekasser! Samtidig gjør du en viktig innsats for fuglene.

Tekst: Bate
Publisert: 26.2.2019

Interessen for småfuglene har økt voldsomt i det siste, og det meldes om rekordsalg av fuglemat. Det setter nok fuglene pris på, for byene våre blir tettere og tettere, og det blir mindre grøntområder og færre trær. Mange fugler sliter derfor med å finne gode plasser å bygge reir.

Heldigvis kan vi hjelpe fuglene godt på vei ved å snekre og henge opp fuglekasser. Fuglekassene kan henges nær sagt over alt, enten på husveggen, i hagen, ute i nabolaget – eller på hytta.

Start tidlig

Allerede i mars begynner de første fuglene å lete etter sted å bygge reir, mens andre venter helt til mai. Det er uansett lurt å få ut kassene så tidlig som mulig på året, men skulle du ikke rekke det før påske, er det ikke for seint likevel.

Å snekre fuglekasser er både gøy og enkelt. Det gir i tillegg en unik mulighet til å følge med på og lære om fuglelivet, og det kan det være en fin aktivitet for voksne og barn å gjøre sammen.

blåmeis
Blåmeis er blant de vanligste artene du kan få besøk av dersom du henger opp fuglekasse.

Store muligheter for besøk

Henger du opp fuglekasser i byområdene i Rogaland, er det store muligheter for besøk, forteller Martin Eggen i Norsk ornitologisk forening.

- Kjøttmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper tar enkelt i bruk en fuglekasse du har hengt opp. Stær er en art i tilbakegang, og som trenger bolig. Henger man opp kasse til denne, er sjansene store for leieboere. I distriktet finnes det også gråspurv og pilfink med boligbehov. Flere titalls fuglearter kan ta i bruk fuglekasser, så her kan man utfolde seg, sier Eggen.

Fuglene har noe forskjellige preferanser når det gjelder boligvalg. Norsk ornitologisk forening har derfor, i samarbeid med Miljøagentene og Naturvernforbundet, laget en liten guide til hvordan kassene kan se ut. Guide til fuglekasser finner du her.

Guiden er en del av prosjektet «Oppdrag fuglekasse», hvor de tre organisasjonene har gått sammen om en nasjonal dugnad, hvor de vil inspirere så mange som mulig til å snekre fuglekasser og hjelpe småfuglene.

Godt for hagelivet

Uansett om du bor i en blokk, rekkehus eller enebolig, så er det mange fordeler ved å ha fugler boende i nærområdet. Visste du for eksempel at en fluesnapper kan fange 7000 plagsomme mygg i løpet av en dag?

- Naturen fungerer best når alle puslespillbrikkene er på plass. Fugler er en slik puslespillbrikke. Fugler er med på å regulere mengden av andre dyr. Småfuglene våre regulerer antallet insekter, og er derfor nyttig å ha rundt seg. Bare i løpet av de tre ukene med unger i redet spiser en kjøttmeisfamilie over 10 000 insekter, mens en fluesnapper kan fange opp til 7000 mygg i løpet av dagen, forteller Eggen.

Ifølge forskere ved Universitetet i Exter kan det også være bra for den mentale helsen å følge med på småfuglene utenfor kjøkkenvinduet, skriver forskning.no.

Forskerne så på den mentale helsen til 263 personer i ulike aldre og fra ulike samfunnslag. Slik fant de at mennesker som har småfugler nær innpå seg i nabolaget, har mindre risiko for å være stresset, deprimerte eller for å ha angst. For at det skal finnes småfugler, må det også finnes busker og trær.

Det er med andre ord mange gode grunner for å legge til rette for fuglene i hagen din.

NOEN TIPS

Selv om det å bygge og henge opp fuglekasser er relativt ukomplisert, har «Oppdrag fuglekasse» en liten liste over ting som kan være greit å huske på.

  • Heng ikke opp flere kasser enn du kan vedlikeholde
  • Fest kassene slik at de ikke skader trær eller kan falle ned.
  • Forstyrr ikke fuglene under reirbygging og egglegging.
  • Rør ikke egg og unger.
  • Rens kassene når hekkesesongen er over.