Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Emilian (3) inspirerer pappa Daniel til å snekre

Emilian, Daniel og Richard Treen, tre generasjoner, i en snekkerbodTre generasjoner: Richard, Daniel og Emilian Treen har alle satt sitt preg på den nye snekkerforretningen Emilian og Co.

Tekst og foto: Alise Lea Tiller   Publisert: 21.01.18 

 

Da Daniel Richard Ellingsen Treen (31) ble far, syntes han det var vanskelig å få tak i kvalitetsmøbler av bærekraftige materialer til sønnen. Daniel lærte snekkerkunsten av sin far gjennom oppveksten, og hadde dermed forutsetningene for å ta sagen i egne hender. 

Vokste opp i et snekkerhjem

Faren hans Richard Treen vokste nemlig opp med snekkerfabrikk som nærmeste nabo i New Mexico. Dag inn og dag ut observerte han snekkerne måle, kutte, pusse og olje. 

I 1986 flyttet Richard og kona inn i et gammelt hus på Eiganes i Stavanger. Kona vokste opp på en bondegård på Mariero, og paret bestemte seg for å slå rot i Norge etter flere år utenlands.

De ble opptatt av å bevare gamle detaljer i huset, og fikset i stedet for å kjøpe nytt. De bygget vindfang og utvidet kjøkkenet selv. Alt av stoler, bord, klokker og krakker er også selvlaget. 

 

Pappa Daniel og sønn Emilian i snekkerbodenDaniel ville lage kvalitetsmøbler til sønnen Emilian. Den store etterspørselen fra venner og kjente gjorde at Daniel bestemte seg for å starte eget firma.

 

Richard begynte å jobbe ute i Nordsjøen tidlig i oljealderen. I friperiodene snekret han hele tiden. Richards interesse og kunnskap smittet sterkt over på Daniel som vokste opp med alle snekkerprosjektene i huset.

- Jeg har alltid hatt snekring som hobby, sier Daniel. Han utdannet seg til å bli ingeniør og fikk jobb i oljefirma. Da oljekrisen stod på som verst, mistet han jobben. Han sikret seg ny jobb i annet firma, men måtte gå ved neste nedbemanning fordi han var sistemann inn.

Startet eget firma

I november 2016 startet han sitt eget AS. Emilian og Co er navnet på firmaet som snart er klare til å lansere blant annet skap, senger, gyngehest og hyller til barnerommet.

- Navnet på alt vi selger er oppkalt etter et familiemedlem og barn som står oss nært, sier Daniel. 

Gyngehesten i sortimentet heter Richard, fordi faren er den store inspirasjonskilden bak. For mange år siden laget han en gyngehest i heltre, med reimer og grime av ekte lær.

- Gyngehesten ble først laget av min farfar Louis Treen. Designet har gått videre med generasjonene, og nå har jeg designbeskyttet gyngehesten før den nå blir kommersialisert, sier Daniel.

 

Bestefar Richard i stol og barnebarn Emilian på gyngehest som Richard har lagetRichard Treen og barnebarnet Emilian med den opprinnelige Richard-gyngehesten. 

 

Bærekraftige materialer

Daniel er tydelig på hvilke verdier han tar med seg inn i firmaet. Han samarbeider med UNICEF og har et mål om å bidra som en selvstendig aktør i områder hvor barn ikke har det så bra.

- Jeg er adoptert fra Filipinene til Norge og er opptatt av å gi noe tilbake, sier Daniel.

Alt av materialet han bruker i møbelproduksjonen må være sertifisert som bærekraftige for å etterlate minst mulig karbonavtrykk. 

 

Gyngehest som er produsert av Emilian og Co
Gyngehesten som Daniel har utviklet og som snart kommer ut for salg, inspirert av gyngehesten på bildet over (foto: Emilian og Co).

 

- Vi kjøper for eksempel madrasser til sengene vi lager fra en familiebedrift i Bergen som har eksistert i 40 år. Så vidt jeg vet er de de eneste som lager madrasser for hånd i Norge i dag, sier Daniel.

Teamet bak snekkerforretningen er for tiden i forhandlinger med potensielle leverandører. De er også i ferd med å flytte verkstedet fra barndomshjemmet på Eiganes til Ganddal.

Men Daniel lover at salgsstart ikke er mer enn toppen én måned unna.  

 

Til Batebloggen