Dugnad bilde

 

Dugnad skaper verdier som en selv eller ens egne får nytte av, og man kan faktisk risikere å ha det ganske så hyggelig samtidig. Kristoffer E. Klovning, Juridisk sjef


Pålagt dugnad?

Styret i borettslaget eller sameiet kan ikke pålegge beboerne å arbeide. Det er heller ikke tillatt å gi straffegebyr for unnlatt oppmøte på dugnad.

Når man ikke kan pålegges å arbeide, kan man heller ikke straffes for å la være.

Styret kan i stedet belønne den jobben som skal utføres, og la den enkelte få mulighet til å bidra i dugnaden for å ta sin del av arbeidet. Det betyr at de som ikke deltar på dugnad må betale for sin del av arbeidet.

Dette er riktignok ikke veldig praktisk, da de fleste dugnader har mindre arbeidsoppgaver som kan være vanskelig å prise og få oversikt over.


Skap engasjement blant beboerne

Styret bør i stedet motivere beboerne til å delta på dugnadene.

Etter godt dugnadsarbeid kan styret stille med mat og drikke som takk for vel utført jobb.

Du kan også oppfordre de som ikke kunne delta på dugnad til å bidra med det sosiale. Kanskje kan de steke litt vafler eller ta med hjemmelagde boller som beboerne kan kose seg med etterpå?

Vi anbefaler å kombinere dugnaden med noe sosialt. All erfaring tilsier at dette kan skape mer engasjement blant beboerne.


Trenger dere hjelp til å bli kvitt avfall?

Flere kommuner har henteordning for avfall. Dersom dere har dugnad i borettslaget og har grovavfall, hageavfall eller farlig avfall som skal hentes, fyller dere ut eget skjema på den hentavfall.no.

Da kan renovasjonen hente en større mengde avfall enn det som gjelder for enkeltpersoner. Det kan være praktisk i disse dugnadstider.

Lykke til med dugnaden!