Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Det store restepuslespillet
Tips og inspirasjon
Tallerken med matrester
Så sitter vi der, med godsaker igjen både på tallerkenen og i skåler og fat. Det er mange måter det kan være til ny glede. 

Det store restepuslespillet

Har du noengang fortsatt vært sulten etter julemiddagen? For de fleste gjelder det å bruke restene med omhu. Her er noen tips.

Tekst: Elisabeth Straumøy
Publisert: 12.12.2019
Foto: Shutterstock

– Kanskje vi steller til en liten brunsj i år, men vi får se! sier den matglade tidligere kokken Roger Voll. Han har sin bakgrunn fra restaurant og kantine i Stavanger og på Østlandet og jobber i dag som erfaringskonsulent for FACT i Sandnes. Hadde det ikke vært for en trøblete rygg hadde han fortsatt hatt kjøkkenet som levevei.

Roger er blant de heldige som fortsatt får julemiddagene servert, og det synes han er herlig. Enkelte av oss andre ser hvordan det tyter både i handlevogn og kjøleskap mot slutten av desember. Men å kaste mat er ille enten det er hverdag eller høytid. 

 

Pinnekjøttpizza?

– Vi kunne nok vært flinkere, vi kjøper altfor mye mat, sier Roger. Når skaden først har skjedd og det ligger for eksempel pinnekjøtt og lurer når gjestene har gått, er veien heldigvis kort til stekepannen eller en pizzabunn.

– Pizza med pinnekjøtt funker som bare det! Personlig liker jeg best pizza med få ingredienser, det holder fint med løk og paprika sammen med kjøttet. Generelt ser jeg an hva jeg har og lager mat deretter. Jeg synes ikke man skal være redd for å prøve seg frem. Det er kanskje vanskelig å lande et nydelig måltid hver gang, men mest sannsynlig blir det ikke vondt heller, mener Roger. 

 

Stekepanne og potetsalat

Pinnekjøttet kan også med hell renses og stekes i stekepanne sammen med forskjellige grønnsaker, eller kanskje bare med rosenkål (delt i to, uten stilk). Potetrestene kan bli gode venner med bl.a. kapers, bladpersille, vårløk, sitronsaft, olivenolje, dijonsennep, salt og nykvernet pepper – og gi syrlig følge til kjøttet.

– De som lager kalkun til jul kan nyte en sandwich med sennep og surkål. Nesten null arbeid siden det spises kaldt.

Når det gjelder avkjøling og oppvarming heter det at man bør kjøle maten raskt ned og kun bør varme den opp én gang. Varm gjerne mindre om gangen hvis det er mulig.

– Tenk ellers fritt rundt hvilken mat som passer til hvilket måltid, oppfordrer Roger. – En omelett kan fungere med mange ulike rester – både til frokost, lunsj og middag. 

 

Nye tradisjoner

En uventet kombinasjon kan skape nye tradisjoner om du er heldig: – I fjor prøvde samboeren seg på glühwein servert til pepperkaker med blåmuggost. Skikkelig godt!

 

Mange muligheter med egg

Har du overvurdert hvor eggelystne frokostgjestene er? Eller brukt en oppskrift bare med hviter eller plommer? Roger vet råd: – 500 g mandler, 500 g melis, 2 eggehviter, så har man marsipan … Eller lag marengs eller trollkrem til nyttårsdesserten. Eggeplommer kan for eksempel brukes til aioli, sauser som hollandaise og bernaise, og i vaffel- eller pannekakerøren.

Uansett hva vi gjør på kjøkkenet, klinger kassaapparatene voldsomt på denne tiden av året. De kan godt klinge litt mindre fordi vi spiser opp maten vi har kjøpt inn, heller enn å vippe den ned i den brune dunken. 

 

Tips:

– Skaff deg oversikt over hva du allerede har i skuffer, skap og kjøleskap før du skriver handleliste.

– Rydd i kjøleskapet. Få varene med kortest holdbarhet frem på hyllen og i bevisstheten.

– Bruk mengdeberegning (det finnes flust av slike lister på nettet) heller enn å gjette matmengde per gjest.

– Rydd restene raskt og kjøl dem ned i tette beholdere.

– Vær kreativ og nyt restene i nye kombinasjoner i romjulen.