Advokater fra Bull Årstad - medlemsfordel hos Bate
Fra venstre Lars Kåre Pedersen (daglig leder og advokat), Janne Eide Roalkvam (advokat) og Regine Laland (advokatfullmektig).

Har du tenkt på fremtidsfullmakt og arv?

Interessen for fremtidsfullmakt øker. Oppretter du fremtidsfullmakt kan du bestemme at noen du stoler på skal ivareta dine interesser den dagen du ikke klarer å gjøre det selv.

Tekst: Marianne Helgesen
Publisert: 5.10.2020

Tenk på fremtidsfullmakt tidlig

- En fremtidsfullmakt er betryggende å ha og tenker du på dette tidlig, får du styrt det etter egne behov, sier advokat Lars Kåre Pedersen.

En typisk situasjon er at mor eller far sitter igjen alene og etterhvert kommer på sykehjem for så å bli ute av stand til å ivareta sine egne interesser. For eksempel ved demens. Hvis de har verdier i eiendom som hytte eller bolig kan disse verdiene «låses» om ikke de nærmeste har fått fullmakt.

- Mange ville gjerne ønsket at barna skulle selge eller overta boligen eller hytta i en slik situasjon. Det kan være vanskelig uten en fremtidsfullmakt, sier Pedersen.

Lyspære
Medlemsfordel hos advokatfirmaet Bull Årstad
  • 20 % rabatt på veil.priser
  • En halvtime gratis konsultasjon per sak

Ta kontakt med Bull Årstad og opplys om Bate-medlemskapet ditt dersom du vil ha hjelp til opprettelse av fremtidsfullmakt.

Han forklarer at reglene i vergemålsloven er ganske fastsatte for de fleste pårørende uten en fremtidsfullmakt. Man må ha tillatelse fra Fylkesmannen for å kunne selge eller overta eiendom, og det kan være vanskelig og tidkrevende å få til.

Bull Årstad i Bergelandsgata Stavanger

Advokat Lars Kåre Pedersen er daglig leder i Advokatfirma Bull Årstad i Stavanger, like ved St. Petri kirke. Bull Årstad er et lokalt advokatfirma med røtter tilbake til 1885. I dag har de kontorer i Stavanger og i Kirkegata i Sandnes.

Her svarer advokat Lars Kåre Pedersen på spørsmål om fremtidsfullmakt:

1) Når bør jeg opprette en fremtidsfullmakt?

Det må man gjøre før en har behov for det. Det kan gjøres når som helst og man trenger ikke å vente til man er blitt godt oppi årene. Uforutsette ting kan skje. Men de fleste som kommer hit til oss for å opprette fremtidsfullmakt er litt oppi årene.

2) Hva inneholder en fremtidsfullmakt?

Det er du selv bestemmer innholdet i din fremtidsfullmakt. Den kan omfatte både økonomiske og personlig forhold, eller den kan begrenses til kun eiendom og betaling av regninger.

Du kan også ta med hva du ønsker å gi barn og barnebarn i gave om du skulle bli ute av stand til å ta hånd om det selv. Det er du som legger føringer for hvordan din fullmakt skal ivareta dine interesser.

Har du andre spørsmål om fremtidsfullmakt eller trenger du annen rådgivning?

Ta kontakt med Advokatfirma Bull Årstad her.