Birk inne i sofaen i bobilenI denne bilen er det lett å slappe av mens han venter på bedre bølger.

 

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Kristian Dale   Publisert: 10. januar 2019

Artikkelen var først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate.

 

- Andre surfere kjører hjem igjen hvis det er et par timer mellom de gode bølgene. Jeg kan bare legge meg nedpå med en bok eller film i bilen mens jeg følger med på havet, sier Birk Bjørnø Haaland.

Bygger om bilene selv

Via Google, YouTube, far og bestefar har han lært seg å bygge om varebiler til biler du kan bo i. Han kjøpte sin første bil i 2015, en Volkswagen Crafter. Planen var å bruke den til både varetransport og som campingbil. Behovet endret seg og bilen endte opp som fullverdig campingbil.

- Jeg solgte nylig Crafteren. Nå har jeg kjøpt en Mercedes Benz Sprinter 2005. Jeg ønsket å gå over til firehjulstrekk, sier Birk. 

28-åringen som er cirka 1.90 meter høy kan stå oppreist inne i bilen uten å dunke hodet i taket. I tidligere biler har han bygget inn kjøkken, seng og sittegruppe. I sitt kommende prosjekt skal han også legge inn dusj og toalett. 

- Varmtvannstank er ikke en del av løsningen. Det blir gjort på en måte som varmer opp vannet til dusjen der og da, sier Birk.

 

Birk i bobilen med surfebrett ved siden avSurfing blir helt klart prioritert fremfor å spare til enebolig.

 

I tillegg til bilen for sitt eget private bruk, har han bygget om tre biler for eget firma Cabin Campers, som driver med utleie av biler du kan feriere i. Firmaet hadde en vellykket første sommer i 2018, og skal øke med fem nye biler til i sommer.

- Med to personer i arbeid tar det cirka 10-14 dager å bygge om en bil. I utgangspunktet ville jeg bygge alle bilene ulike, men når du skal drive butikk på dette er det greiest å holde seg til én standard, sier han.

Klar for å kjøre av gårde

Han og kjæresten Sara Teigen bor foreløpig i leilighet i Hillevåg mens de bruker campingbilene når de er på ferie. 

- Om halvannet år skal vi gifte oss, leie ut leiligheten og kjøre av gårde. Planen er å bo i bilen i minst ett år, sier Birk som venter på at kjæresten skal bli ferdig med sin mastergrad i endringsledelse før de kan dra. De deler interessen for surfing og campinglivet. Etter bryllupet drar de kanskje til gode surfesteder i England og Irland. Eller lar bilen stå mens de flyr til andre mer eksotiske destinasjoner. 

 

Portrett av Birk Bjørnø HaalandBirk lærer å bygge om biler gjennom å lese seg opp på nettet og å spør far og bestefar. 
 
Jeg kunne ikke surfet så mye hvis jeg hadde høyt boliglån som måtte nedbetales. Birk Bjørnø Haaland
 

- Forrige sommer bodde vi i bilen i rundt 3 måneder, kjørte langs kysten i Spania, Portugal og Frankrike. Stadig på leting etter nye steder å surfe, gode oster og vin.

Birk synes det er utrolig greit å få plass til alt de trenger i bilen. Han bygger biler på en måte som gjør at de rommer mest mulig, også surfebrettene. 

- Jeg ser ikke for meg at jeg noen gang kommer til å kjøpe enebolig som forplikter meg til høye utgifter. Jeg vil heller kjøre rundt, surfe, se nye ting og treffe nye folk, sier Birk.

I 2016 havnet han på 2. plass på longboard i surfe-NM. I 2018 konkurrerte han med short board i NM, og fikk 2. plass igjen.

Men ambisjonene er enda høyere: Å bli nummer én og muligens satse internasjonalt etterpå. Bosituasjonen gjør det mulig for ham å satse på drømmen, og på sikt ser paret for seg å bo i et minihus på hjul. 

- Jeg kunne ikke surfet så mye hvis jeg hadde høyt boliglån som måtte nedbetales, sier han.

Han klarer seg med inntekten han får fra vakter han tar innenfor psykiatrien, overskuddet fra salget av bilen han bygget om og etter hvert håper han firmaet Cabin Campers blir levedyktig. 

 

Inne i bobilen er det sofa og lite kjøkken

Å bo i campingbil krever minimalistiske vaner.

 

- Ikke en trend

Erling Dokk Holm har doktorgrad fra Arkitekt- og Designhøyskolen og har blant annet forsket på urban vekst.

- Noen få velger å bo annerledes som i bil, husbåt og i telt. Men jeg kan aldri tenke meg at det er en trend som har kommet. Mulig jeg tar feil, men jeg tror ikke det er mange som vil bo slik, sier Dokk Holm.

Det han derimot tror er en trend vi ser nå, er at folk blir litt mer kreative i boformen når boligprisene er særlig høye.

- Vi ser det for eksempel hos studenter. I en stor enebolig kan ett og ett soverom leies ut til studenter som bor tett sammen. Se for eksempel på Trondheim, der 17 prosent av befolkningen er studenter. Det private leiemarkedet vet hvordan de skal utnytte det, sier Dokk Holm.

Birk og Sara har møtt mange som bor i bilen sin, men de ser mer av dette i utlandet.

- I Norge er det ikke så vanlig fordi vi har kalde vintre og lite sol. I Spania og Portugal er det mer vanlig. De kjører ofte med solcellepanel på biltaket, sier han. 

Han råder andre bilbygger-interesserte til å lese seg opp der de kan og spør fagpersoner dersom en har noen i familie eller vennekrets. Han råder også folk å kjøpe bil som er under 6 meter i lengde for da blir det rimeligere ferjepris. Og sist men ikke minst:

- Bygg om bilen etter ditt behov. Vi trenger plass til surfebrett. Aktive folk kan ha mye nytte og glede av slike biler. Du kan få plass til syklene, klatreutstyret eller hva det måtte være, sier Birk. 

 

Til Batebloggen