Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Full jubel på startskuddet for bildeling på Kampen

Alle oppmøtte jubler for bildeling på KampenSå glade var Kampen-folket for delebilen. Bilen er ikke den på bildet, men en Toyota Corolla hybrid familiebil. 

 

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Ådne Sæverud   Publisert: 2. mai 2019

 

25. april var det snorklipping og musikalske innslag i anledning at bil fra Bilkollektivet har funnet veien til Kampen. Bilen ble plassert ved Misjonsblokkene i Seehusensgate 50A etter et privat initiativ.

Beboer Tone Slotsvik startet underskriftskampanjen og er personen bak bloggen «Uten bil i Oljebyen».

- Vi har klart oss uten bil i halvannet år og det hadde aldri gått uten bilene fra Bilkollektivet. Men nærmeste bil var litt langt unna der vi bor, så vi ønsket oss en bil til Kampen. Jeg startet underskriftskampanje på opprop.no og spredde den via bloggen. Plasseringen er perfekt fordi det blir kort avstand til bilen for mange, sier Slotsvik.

Hun bor i rekkehus med mann og barn på 4, 8 og 11 år. For halvannet år siden sluttet hun i jobb for å studere og solgte bilen for å spare penger. 

Én bil – mange sjåfører

Bilkollektivet åpner opp for samarbeid med styrer i borettslag og sameier som vil ha bildeling. Ordningen fungerer slik at medlemmer av Bilkollektivet booker bilen når de trenger den og betaler for hver tur, et regnestykke som avgjøres av tid og kilometer. Medlemmer av Bilkollektivet har tilgang til alle bilene deres.

- Det eneste borettslaget eller sameiet trenger å gjøre er å gi bilen en fast parkeringsplass. Ingen annen administrasjon er nødvendig, sier Ådne Sæverud fra Bilkollektivet.

For å sikre medlemsgrunnlag krever Bilkollektivet at styret eller beboer samler inn 20 signaturer med fullt navn og telefonnummer. De som signerer må ha en reell intensjon om å melde seg inn i Bilkollektivet hvis det plasseres bil i området det søkes om. To eller flere boligselskap i et nabolag kan fint gå sammen om en underskriftskampanje.

- Kontaktinformasjonen brukes kun for å følge opp signaturene etter kampanjen, for å spør om de fortsatt vil melde seg inn. Lokale initiativ er den sikreste måten å få en bil fra Bilkollektivet, sier Sæverud.

 

Gitarist og artist på snorklipping på Kampen

Musikalske innslag fra Helle Lindboe og Henrik Rasmussen på markeringen.

 

- Mye brukt allerede

Beboer på Kampen Linn Tønnessen solgte bilen sin og stilte parkeringsplassen til disposisjon for Bilkollektivet. 

- Jeg går til jobben og bruker dermed ikke bilen så veldig ofte. Det er dyrt å ha en bil som ikke er mye brukt. Derfor foreslo jeg at Bilkollektivet-bilen kunne stå på min parkeringsplass. Jeg har lenge sittet på gjerde når det gjelder bildeling og tenkt at det er lettere å bli medlem dersom man har en bil i nærheten, sier Tønnessen.

Bilen står like utenfor boligen til Tønnessen. Hun legger merke til at den allerede blir svært godt brukt.

- Et gult Bilkollektivet-skilt står på den faste parkeringsplassen. Det er kjekt å se at den ofte er i bruk. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, sier hun.

Største bilpool

Med 209 biler og 7400 brukere er Bilkollektivet landets største bilpool. Seks biler er plassert i Stavanger og resten rundt omkring i Oslo.  

- Nå satser vi mest på Stavanger sentrum, men hvis det kommer store nok lokale initiativ fra Sandnes, Sola, Randaberg eller andre steder i regionen, så setter vi inn bil her, sier Sæverud.

Bilkollektivet sin nye bil på Kampen

Bilkollektivet-bilen er en romslig hybrid familiebil.

 

Et medlemskap koster 790 kroner i året. I tillegg betaler man 5.000 kroner i andel som tilbakebetales ved utmelding. Utenom dette betales en sum hver gang man benytter seg av bilen. Man betaler ikke for drivstoff, bompenger, dekkskift, veiavgift, forsikring og vedlikehold osv.

- Beboerne i borettslag og sameier som skaffer seg bildeling kan bli medlem i Bilkollektivet på lik linje som alle andre. Er det behov for to biler, setter vi inn to, sier Sæverud.

 

Til Batebloggen