Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. - Jeg friskmelder ikke boligmarkedet, men det er mye mer positivitet nå

Illustrasjonsbilde av hus og portrett av Thor Eek og Eivind Christian Dahl

Utslagene er vanligvis større i leilighetsmarkedet enn for eneboliger når boligmarkedet endrer seg, på godt og vondt.

Tekst og foto: Alise Lea Tiller, portrettfoto: DNB / SBBL, publisert: 6. des 2017

 

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Stavanger har steget med 0,9 prosent de siste 12 månedene. Samme periode har prisene gått ned i Oslo (-4,4 prosent), Trondheim (-1,3 prosent) og Bergen (-3,7 prosent).

Flere solgte boliger enn i fjor

- Andre store byer begynner på det vi er ferdig med i Rogaland nå. I Rogaland har boligmarkedet vært tøft de siste to årene. Nå er vi på vei ut og de andre på vei ned der vi har vært, sier daglig leder Eivind Chr. Dahl i DNB Eiendom Stavanger. 

I november i år ble 187 boliger solgt i Stavanger, noe som er 7,4 prosent færre enn samme måned i 2016. Hittil i år har det likevel blitt solgt 12,8 prosent flere boliger enn i fjor på samme tid, ifølge Eiendom Norge. 

Fortsatt tøft marked

Gjennomsnittlig salgstid er mye tregere i Stavanger enn i resten av landet, med 57 dager i Stavanger mot 46 dager på landsbasis.

- Jeg friskmelder ikke markedet. Det kommer til å bli tøft framover med prisbevisste kjøpere og selgere som må ta inn over seg at prisene har endret seg etter de kjøpte på topp. Men vi ser mye mer positivitet i markedet. Flere folk på visning, mer trøkk i bankene og mer aktivitet, sier Dahl. 

Leiligheter påvirkes mest

Administrerende direktør Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund sier det kan være store forskjeller mellom eneboliger og leiligheter når det gjelder prisendringer.

- Utslagene er normalt større i leilighetsmarkedet enn for eneboliger, både på godt og vondt. Med den sterke prisveksten vi har hatt siden boligmarkedet nådde bunnen i 1993, så har eneboligprisene femdoblet seg på landsbasis, mens leilighetsprisene har hatt en tidobling, sier Eek.

Tror Rogaland er bedre rustet

Det kan gå den andre veien også. Når boligprisene faller, har leiligheter en tendens til å falle mer enn eneboliger. 

- Førstegangskjøpere blir da mer skeptiske til å kjøpe og det blir vanskeligere å få finansiering, se bare på hvordan boliglånsforskriften virker i disse dager, sier Eek.

Eek tror også at Rogaland er bedre stilt enn resten av landet, fordi Rogaland allerede har vært gjennom en prisnedgang og ikke tatt del i den sterke stigningen som har vært i Norge.  

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå 3.200.000 kroner.

 

Til Batebloggen