Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Adventsminner i kalenderen
Tips og inspirasjon
Marshmallow dekorert som snømenn og reinsdyr.
Hva skal din marshmallowsnømann hete? Foto: Shutterstock

Adventsminner i kalenderen

Vi har vrimlet sammen 24 idéer til barnas adventskalender … fritt for ting som er raskt glemt.

Tekst: Elisabeth Straumøy
Publisert: 22.11.2019
Foto: Shutterstock/Unsplash

1. Pynt barnas rom til jul.

2. Hvit kopp som kan dekoreres med porselenstusjer.

3. Varm sjokolade-pakke (bruk den nypyntede koppen fra i går!)

4. Kakeformer (kan brukes både til baking av julekaker og trolldeig)

Hjerter og sytråd på hvit bord
En lun liten gave til flittige lesere: et hjemmelaget bokmerke i filt. Kanskje lager du noe mykt til å henge på juletreet med det samme? Foto: Shutterstock

5. Hjemmelaget bokmerke av filt til lesehesten: Klipp til to like stykker filt, for eksempel to røde hjerter, sy dem sammen på to av sidene og la det være igjen en åpning i toppen. Åpningen på bokmerket skal lesehesten tre på hjørnet av boksiden.

6. Hva med arkitektur av kjeks istedenfor pepper­kake­hus? Bruk glasur til lim og nøytrale eller litt søte firkantede kjeks. To kjeks limt sammen utgjør gulv og grunnmur, to kjeks støttet skrått inntil hverandre blir tak. Pynt av hjertens lyst. 

7. En hel dag med nisselue på. Kanskje fregner og røde kinn attåt?

8. Barna får velge middag, hurra!

9. Trolldeig-verksted: 2 kopper mel, 1 kopp salt, 1 kopp vann. Vannmaling til pynt. Fest gjerne små figurer på grillspyd og stikk dem inn i blomsterbuketten eller oppi potten med julestjerne. Tørkes i ovnen på bakepapir på 70–80 grader. Ferdige når de gir hard lyd når du banker forsiktig på figurene med en teskje.

10. Besøk et julemarked.

11. Ta en kveldstur med lommelykt – gjerne til et sted med en bortgjemt liten gave.

12. Har rampenissen vært på besøk og forsynt seg? En liten pose med tomme Twist-papir e.l. og én sjokolade, sammen med et kort til barna fra rampenissen, gjør garantert inntrykk.

13. Lag gavepapir sammen – dekorer en rull med gråpapir med tegning og maling. Gråpapir kan resirkuleres i den grønne dunken, i motsetning til julepapir som må kastes i restavfallet.

14. Diskotek i stua. Barna velger musikken.

15. Marshmallow-snømann – tre marshmallows på et grillspyd, tegn ansikt med konditorfarge eller smeltet sjokolade, gi ham kanskje armer av saltstenger, et skjerf av rød lakrissnor og en sjokoladehatt. Pakk inn i cellofan og be barna gi ham et navn før han forsvinner …

16. Tur til biblioteket. Kanskje de har en hyggelig førjulsaktivitet?

17. Familiekveld med julefilm og julepopcorn. Ingredienser: popcorn og olje til popping. 2 spiseskjeer kakao, 1 spiseskje malt ingefær, raspet skall av 3 appelsiner, 3 spiseskjeer flytende honning. Hell popcornet over i en stor bolle når det er ferdig poppet, sil over kakao og ingefær, dryss appelsinskall, ha over honning og bland godt.

Jente i lekehytte med julelys og julestjerne.
Tar du med deg yndlingsbamsen, en bok eller bare tankene dine inn i teltet? Det er uansett lett å drømme seg bort under tepper og lyskjeder i stua. Foto: Shutterstock
18. Bygg et telt av tepper i stua og kos det til med lyskjeder.

19. Brettspillkveld! Vinneren får ta nisselue på.

20. Juleringspill. Ringer av tau og kraftig teip (eller kanskje mammas armbånd …) kastes på (julepyntede?) flasker satt i en kasse e.l. Liten premie til den som har truffet best etter et avtalt antall runder.

21. Lag en liten julerebus med spørsmål tilpasset barnas alder. Alle får en diger klem i premie. Lag tre sammensatte ord med ordet kake! Hvilken dato er julaften? Har du fire gode ønsker for det nye året? Kan du si fem positive ord? Hva heter hovedstaden i Norge?

22. Barna får være oppe så lenge de vil …

23. Høytlesning julebok.

24. Skattekart til dagens første julegave. Velg gjerne en gave som vil holde barna i aktivitet en liten stund for å korte ned ventetiden til kvelden.

Psst! Litt heseblesende? Velg og vrak. Hva med to–tre aktiviteter og resten nissesjokolader?
To barn pynter juletre
En adventstid krydret med aktiviteter skaper fine minner. Foto: Unsplash