Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Aarets fargetrender
Tips og inspirasjon
En fargekollasj med fargeprøver og teppeprøver.
Varme farger inspirert av naturen spiller en viktig rolle i årets trendbilde. Men pass på å bruke innslag av kalde farger for å skape balanse.

Naturfarger som beige, sand, greige og toner i terrakotta er blant årets farger

Interiørkonsulentene vet hva som rører på seg i motebildet. Vi har tatt en prat med to av dem om naturfarger.

Tekst: Elisabeth Straumøy
Publisert: 11.02.2020
Foto: Merethe Opstad Clausen

Interiør­konsulent og boligstylist Marianne B. Kristiansen kommer nesten rett fra en interiørmesse i Oslo når vi treffer henne for å spørre hvilke fargetrender som peker seg ut i år.

– Sammen med naturfarger som beige, sand, greige (= grå-beige!), og toner i terrakotta og grønt, var det mange nærmest ubestemmelig farger, om jeg kan si det på den måten. Da mener jeg at de for eksempel verken var rosa eller beige, men noe midt imellom. En av messeveggene kunne minne om fargen på leverpostei, ler Marianne.

Portrett av boligstylist og interiørkonsulent Marianne B. Kristiansen som sitter i en lenestol.
Boligstylist og interiørkonsulent Marianne B. Kristiansen synes det er spennende at interiør stadig fornyer seg. – Gamle trender kommer tilbake i nye former og fasonger og det er hele tiden noe nytt som trigger nysgjerrigheten, sier hun.

Organiske former

Naturfargetrenden finner sin forlengelse i myke, runde og organiske former i møbler og dekor. – Skjell gikk igjen både i lamper og vaser, det var vaser som kunne minne om løv – og strå var veldig mye brukt. Noen hadde laget digre, svevende buketter med strå som hovedelement, andre hadde strå satt inn i en ramme, forteller hun.

– I tillegg til naturfarger og -materialer ser vi at sorte og gullaktige møbler og gjenstander holder seg aktuelle. Sort er en viktig kontrastfarge. Dessuten spiller grønne planter en sentral rolle. Blant trendfargene ser vi fortsatt dempede duse toner som burgunder/plomme, skitne rosafarger og jordtoner. I tillegg trekkes en del blåfarger i mint-gaten frem. Grønt kan vi heller ikke glemme, naturlig og tidløs som den er, avslutter Marianne.

 
Flere buketter med trå i varme og kalde farger.
Noen buketter med strå og tørkede blomster hører hjemme i et moteriktig interiør anno 2020. Bland gjerne strå i varme og kalde farger – og husk å spraye dem med hårspray for å unngå dryssing.

Skal være personlig

Enkelte hos Interiørfaghuset T. Lund har også vært på messe nylig, i Paris. Vi får bekreftet at mye handler om naturfarger av interiørkonsulent Hege Rognlie, men hun innleder med: – Jeg er ikke så glad i ordet trend! Det vil alltid være noe som skiller seg ut i motebildet, men jeg mener at et interiør skal være personlig. 

Vekk med hvitt

En ting er likevel sikkert: – Hvitt er helt ut, sier Hege. – Vi bruker gjerne lang tid på å bli vant til og til å like nye farger, så vi ser fremdeles mye blått og grått i stuene rundt omkring. Men varmere farger er på vei inn. 

Hege har laget en kollasj til oss av farger og materialer. Mengder av strå har ganske riktig funnet veien til utstillingene i butikken på Forus. Et par av dem er dandert over «årets farge» hos malingsprodusenten Nordsjö. Den er lys og befinner seg et sted mellom grønt, blått og grått. Hege lar den komme til sin rett sammen med både mørke og lyse bruntoner.

– Denne kan fungere i alle rom, i fint samspill med det som er utenfor vinduet, sier Hege, og fortsetter: 


Portrett av interiørkonsulent Hege Rognlie
Interiørkonsulent Hege Rognlie mener at du skal føle deg fri når du skal velge farger. – Innerst inne vet de fleste hva de liker. Det er lett å gå i fella om du bare skal kopiere noe som andre har gjort.

Ryddigere med farge

– Uansett hva du velger er fargenes funksjon å gi atmosfære til rommet, og de skal skape dybde og balanse. Du kan oppleve at et rom ser ryddigere ut når veggene ikke er hvite. Mot hvitt får nemlig alt av møbler og dekor «poppe», mens andre veggfarger kan dempe denne kontrasten og heller gi deg rom til å fremheve utvalgte elementer. Samtidig skal ikke fargen på veggen være det første du ser når du kommer inn, påpeker Hege.

 
Lyse strå ligger over en fargeprøve av årets farge «Tranquil Dawn».
Årets farge har fått navnet «Tranquil Dawn» hos malingsprodusenten Nordsjö.

Heges tips:

– Når du skal fornye et rom, begynn med å ta bilder av det og skriv dem ut. På den måten kan du lettere se rommet med nye øyne og legge merke til hva som med fordel kan fjernes, etc.

– Dersom du bare har kalde eller bare varme farger i et rom, mangler du prikken over i’en. En blanding av kaldt og varmt skaper balanse. 

– Et rom med rolige farger kan gjøres mer spennende ved bruk av ulike teksturer ton-i-ton. Velurgardiner mot en skinnfell mot blanke lamper, for eksempel.

– Er du veldig glad i f.eks. rødt? Hvis du har for mange elementer i et rom med den samme fargen kan de krangle med hverandre. Bryt heller litt opp med andre farger som harmonerer med yndlingsfargen.

 
Nærbilde av sofa med naturfargede tekstiler og en sort pute og grått skinn.
Lyst til å følge trenden? Prøv naturfarger i ulike teksturer, med innslag av sort kontrast.