Tredelt bilde av ei som legger bark i blomsterbed, en sko som kan brukes til lufting av bed og motorsag som klipper hekkEn fornøyd og fin hage krever sitt stell. Dom Hocken og Maja Joäng (på bildet til høyre) fra Vaktmesteren i Bate deler sine beste sesongbaserte tips.

 

Tekst og foto: Alise Lea Tiller   Publisert: 7. september 2018

 

Solen har skint sine sterkeste stråler i sommer og vi går sakte men sikkert inn i høstmodus. Bate sine gartnere Dom Hocken og Maja Joäng deler sine tre beste tips for hvordan du pleier hagen i september.

1. Lufting av plen

Hver gang du har klippet plenen i sommer har det samlet seg rester av avklippet gress. Dette blir liggende i plenen. Sammen med kvister og blader blir dette liggende som et lag av det som kalles thatch. Dette kan over tid kvele plenen. 

— Plenen bør luftes minst én gang i året, men det er anbefalt å lufte før og etter hver sommer. I Norge har vi et regnfullt klima og desto viktigere er lufting, uansett om du har en problematisk eller perfekt plen. Golfbaner luftes hver fjortende dag, sier Hocken som jobber i Vaktmesteren i Bate. 

 

Maskin som brukes til lufting i hageVaktmesterne i Bate bruker denne maskinen, slik at lufting av plen skjer på en effektiv og god måte.

 

Vaktmesteren har en egen luftemaskin som de bruker i boligselskap (borettslag og sameier) som de har avtale med. Har du ikke egen luftemaskin, har gartnerne noen alternativer til deg som skal lufte egen plen:

 

Hagegaffel i plen

 

Du kan gå over plenen og stikke en hagegaffel ned i jorda. 

 

Treplanke med skruer under, festet til sko med reim

 

... eller du kan lage denne hjemmesnekra skoen.

Du spikrer eller skrur skruer inn i to planker med tre. Deretter fester du plankene til skoene med reim eller gaffateip. Ideelt sett bruker du flere spikre/skruer enn på bildet her. Jo flere, jo bedre. Så går du bare over plenen med disse flotte skoene.

— Lag et par til barna for å involvere dem i hagestellet, råder Hocken.

 

Frø i hender, over plenen Velg frø som passer til din plen.

 

Etter luftingen strør du frø over plenen.

— Her har vi brukt sportsfrø fordi mange går over plenen. Du kan også bruke ville frø eller frø som er tilpasset plener i skyggen. Finn det som passer til din hage, sier Hocken. 

2. Bark i blomsterbed

Barking bør gjøres før vinterens kulde. Slik beskytter du bedet ved å forbedre jordstrukturen og modererer temperaturen. 

 

hender som legger bark i blomsterbedHer legger Joäng 3-4 centimeter med bark i et blomsterbed. 

 

Trykk barken forsiktig ned med hendene, jevnt utover i blomsterbedet. I tillegg til å forbedre jord- og fuktforholdene, gir barken blomsterbedet et flott utseende.

3. Beskjæring av busker og trær

Beskjæring kan også gjøres senere i høst og i vinter, men september er en god måned fordi trær og busker har fått vokse kraftig i sommeren. 

— Hvis busken skal blomstre, er det viktig å beskjære busken etter blomstene har kommet frem og visnet. Hvis du klipper knuppene av en hekk, kommer ikke blomsten ut neste sesong, sier Hocken.

Kutt buskene slik at de underste greinene også får sol, ellers vil de ikke vokse. 

 

Mann bruker motorsag til å beskjære hekk

 

 

Her kan du lese mer om Vaktmesteren i Bate. 

 

Til Batebloggen