Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Den store guiden til delingsøkonomi

bilde av logoer til delingsøkonomi apper og nettsiderTekst: Alise Lea Tiller Foto: Illustrasjon

Delingsøkonomi bidrar til at det eiendelene våre blir mer brukt, flere kan ha glede av det vi eier. Samtidig er det heller ikke nødvendig å eie absolutt alt selv. Miljøvennlig og billig!

Alt som er bra har også sine ulemper. Hotell- og taxinæringen merker for eksempel økt konkurranse og arbeidsplasser kan forsvinne hvis delingsøkonomi fortsetter å vokse.

Her er noen av appene og nettsidene du kan teste ut hvis du vil prøve deg på deling.

Airbnb

logoen til airbnb 

Toppleilighet i New York eller Bungalow på Bali – Airbnb fører deg til uante plasser du ikke ville fått tilgang til ellers. En liten risiko må du regne med. Du vet ikke alltid helt hva du får, men i de aller fleste tilfellene går det ekstremt godt.

Gjennom Airbnb kan du leie hus, leiligheter og andre former for tak over hodet når du skal på ferie. Du kan også leie ut egen bolig og tjene noen ekstra slanter. Husk at regjeringen forslår ny airbnb-skatt, som betyr at du også må skatte for korttidsutleier. 

Bilkollektivet

logoen til bilkollektivet 

Må du egentlig eie bilen du kjører? Som medlem i bilkollektivet booker du bil på nettet når du trenger det. 

Det koster ikke allverdens, men du må ut med en betydelig egenandel på 6.000 kr som du får tilbakebetalt når du melder deg ut. Beløpet spares fort inn ved at du slipper å betale veiavgift, bompenger, dekkutgifter og verksted. 

To av Bate sine borettslag har forresten avtale med Bilkollektivet og slipper å betale egenandelen.

Nabobil

logoen til nabobil

Som Airbnb, bare bil i stedet for hjem. Du kan leie bil etter behov, eller legge ut egen bil til leie og få en ekstra inntekt. Utleier bestemmer prisen selv, avhengig av hvor lenge du trenger bilen og hvor mange kilometer du kjører. Hvis du må gå lang for å hente bilen og betale mye, er det fort gjort å ty til buss/tog/egen bil i stedet. Men kanskje er det en kjekk bil i ditt nabolag som er klar til bruk for en bra pris. 

 

To Good To Go

bilde av logoen til To good to go

To Good To Go er helt supert for miljøet og lommeboka di. I appen ser du enkelt hvilke kafeer og restauranter som har overskuddsmat og når du kan komme å hente det. Du betaler rundt 30-40 kroner for en pose med god mat som var ferskt samme morgen. Maten ville ellers gått i søpla, dermed er du med på å redusere matsvinn. Genialt!

Eneste minus med denne appen er at de ofte er utsolgt. Etablererne av appen har sikret mange gode avtaler med kafeer og restauranter i Rogaland, men etterspørselen øker og tilbyderne i appen bør snart bli flere. 

 

Leieting

Logoen til leieting

 

Hvor ofte bruker du egentlig partytelt, stikksag, høytrykksspyler eller ballkjole? Noen ting er det enklere å dele på. Her finnes absolutt alt: sportsutstyr, verktøy, foto og kjøretøy for å nevne noe. Gå målbevisst inn og søk spesifikt på det du trenger, ellers drukner du fort i havet av alt som er tilgjengelig.

Bør brukes til å leie ting som du kun trenger en sjelden gang iblant. Også en fin måte å kompensere for liten lagringsplass. 

Nimber

Logoen til Nimber

Skal du uansett ut på langtur og har god plass i bilen? Eller trenger du å få noe fraktet hjem til deg?

På Nimber registrerer folk sofaen de skal ha fraktet fra Oslo til Stavanger, bildekk som skal fra Kristiansand fra Sandnes eller sofabordet som skal fra Randaberg til Skien. 
Kanskje tjener du inn bensinpengene du brukte på roadtripen.

 

Nabohjelp

 logoen til appen Nabohjelp

En app som gjør det enkelt å spør nabolaget om hjelp, og hjelpe naboene dine. Appen er riktignok utviklet av vår konkurrent, OBOS, men vi kan vel gi dem skryt for å ha utviklet en kul app.

Spør for eksempel naboene dine om hjelp til å lufte hunden eller bære en sofa. Plutselig blir du bedre kjent med naboene i tillegg.

 

Grabster

logoen til appen Grabster 

Pleier du å lage mer mat enn du spiser? På Grabster kan du kjøpe og selge hjemmelaget mat til folk i nærområdet.

Grabster har nok ikke slått an i Rogaland foreløpig, men denne appen kan det være verdt å fylle med på. Den bidrar til å redusere matsvinn og gjør det enkelt å få i seg god hjemmelaget mat for en billig pris. 

 

Tise

Logoen til Tise 

Oppfordrer til gjenbruk av blant annet møbler og interiør, klær, kunst og design og friluftsliv-utstyr. Gjenbruk liker vi! Appen er utviklet med Jenny Skavlan i spissen. Råflott design og enkelt å bruke.

 

Til Batebloggen