Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. Eneboligen til Tea er 54 kvadratmeter

Tea sitter i en retro krok i husetMye av møbler og materialer i Tea sitt minihus er gjenbruk. 

 

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Kristian Dale   Publisert: 04. januar 2019

Artikkelen var først på trykk i medlemsmagasinet Ditt Bate.

 

- Jeg hadde egentlig tenkt å bo ennå mindre. Men når jeg først var i gang, så gjorde jeg litt ekstra utav det, sier Tea Aas Ambjørnrud mens hun går fra gangen til badet, og så til stuen.

Hun rydder litt rundt omkring, steker et egg og gjør seg klar til å dra på jobb på klinikken hvor hun jobber som kiropraktor. Hun går rundt i huset som har en grunnflate på 38 kvadratmeter. I tillegg har hun soverom på hemsen som er 16 kvadratmeter stort.

Kompakt livsstil

- Før i tiden bodde de to-tre generasjoner i like stort hus som dette. Jeg mener utviklingen har gått for raskt når det gjelder kvadratmeter per person. Det er ikke bra for miljøet eller ensomheten her i landet. I store eneboliger blir du aldri ferdig med å ta vare på tingene dine, vedlikehold, å rydde og vaske. Jeg rydder og vasker hele huset mitt på under en time, sier Tea.

 

(artikkelen fortsetter under bildet)

Oversikt over huset, med hems oppe, stue, kjøkken og gang nede

Her er litt av stue, kjøkken, gang og hems i minihuset. Tea synes det er enklere å eie færre ting når hun har relativt lite plass.

 

På den ene stolen ligger bøker som handler om minimalistisk livsstil. Hun studerte i USA til å bli kiropraktor. Der ble hun kjent med folk som bodde i minihus på hjul. Planen var egentlig å gjøre det samme da hun flyttet tilbake til hjemstedet Tomter, like utenfor Oslo.

- Minihus på hjul er ikke regulert til bolig, så det kommer utfordringer når det gjelder å koble seg til vannrør og slik, og du har i utgangspunktet kun lov å stå parkert midlertidig. Derfor valgte jeg denne luksusversjonen av et minihus, sier Tea.

 

(artikkelen fortsetter under bildet)

Bad med badekar i minihuset

Til tross for få kvadratmeter, har Tea prioritert inn et badekar. 

 

Gjenbruk og fargerikt

Huset ligger på foreldrenes gårdstomt. 900 kvadratmeter ble skilt ut til Tea, så hun også fikk stor hage. Huset har et inngangsparti med plass til jakker og sko. Til venstre for inngangen står tom plass som senere kan gjøres om til et rom. Foreløpig har hun hyller og oppbevaring der. Hun har et relativt stort bad hvor hun også har fått plass til et stilig badekar. Til høyre for inngangen er hoved-oppholdsrommet. Med sofakrok (sovesofa), kjøkken og middagsbord. En stige går fra kjøkkenet og opp til soverommet i andre etasje. Her har hun seng, en sittegruppe og masse planter.

- Det er første gang jeg innredet et hus. Jeg har tenkt at materialet skal være som det er. At jeg ikke skal skjule noe. Og jeg har ikke vært redd for å bruke farger, sier Tea.

 

Stuen i minihuset er innredet med gjennbruksmøbler og fargen på veggene er grønn

Planter, farger og gamle møbler finner du i minihusets stue.

 

Mye i huset er gjenbruk. Som for eksempel OSB-platene på vegger og i taket var allerede brukt i en utstilling. Skyvedøren er gjenbrukt fra foreldrenes hus og de fleste møbler er fra besteforeldre og gjenbruk.

- Jeg har bygget med tanke på framtiden og miljøet. Huset er isolert med avispapir og jeg har bare brukt økologisk maling. Det var også viktig at huset skulle stå i stil med resten av gården, sier Tea. 
Kostet 1,3 millioner

Hele prosessen fra hun leide inn arkitekt Andreas Tingulstad til huset stod ferdig, var cirka halvannet år. Faren, som er byggmester, var også til god hjelp som prosjektleder. Huset fikk en totalkostnad på 1,3 millioner, ekskludert tomt.

 

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tea står utenfor huset sitt på 58 kvm av tre

Huset utenfor. Neste prosjekt for Tea er å lage det fint på terrasse og i hage.

 

- Taksten på huset da det stod ferdig kom på 2.950.000 kroner, over dobbelt så mye som det kostet å bygge. Selv om jeg ikke tror det blir problem å selge, ser jeg for meg å bo her lenge. Jeg vet ikke om jeg stifter familie her, men det hadde vært nok plass, sier hun.

Teas månedlige boutgifter kom på 7200 kroner i måneden. Hun synes det var utfordrende å være enslig i Oslos boligmarked, som har hatt skyhøye priser de siste årene. Tøft boligmarked var en av grunnene til at hun så i retning minihus. 

For å finne likesinnede startet hun Facebook-gruppen «Minihus i Norge». Et sted der folk kan dele utfordringer og erfaringer med å bygge minihus. I skrivende stund har Facebookgruppen 4783 medlemmer. Trenden «tinyhouse» er langt større i USA, men flere har fått øynene opp for den minimalistiske husbyggingen. I Facebook-gruppen ser det ut minihus er mest populært i den midtre og nordlige delen av landet vårt.

- Jeg trives veldig god med å bo slik jeg gjør nå, sier Tea fornøyd, og ser frem til terrasse- og hageprosjektet hun snart skal i gang med.