Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. 90-åringen som satte seg i bilen og kjørte av gårde

Portrett av Albert Barstad i helfigur foran blokka han bor iAlbert Barstad har kun flyttet én gang i løpet av livet. Nå bor han i borettslag i Stokkaveien.

Tekst: Alise Lea Tiller   Foto: Marius Vervik

Publisert: 11. mai 2018

Artikkelen ble først publisert i medlemsmagasinet Ditt Bate.

 

Albert Barstad har levd et langt liv uten å sitte særlig mye i ro. 90-åringen har hatt omtrent like mange hobbyer som sin alder.

- Jeg har hatt overskudd og vært med på mye rart. Allerede som barn ble jeg kalt for rikserompe fordi jeg aldri satt i ro, sier Barstad.

De fleste hobbyene har imidlertid dabbet av med alderen. Han fisker ikke lenger – bygging og skoging blir det også mindre av og han er ikke aktiv som radioamatør. Bær- og sopplukking hører fortida til og han har nylig solgt sin båt på 27 fot. 

Men de lange oppdagelsesreisene bak rattet fyller 90-åringens dager. Hvert år legger han bak seg 25.000-30.000 kilometer i sin Toyota Auris Hybrid. Han stopper for å fotografere natur og landskap på Jæren og tar stadig uanmeldte svippturer innom venner og familie. 90-åringen går aldri ut av huset uten iphone og ipad – i tilfelle han ser et fint motiv som må fotograferes.

 

Albert Barstad fra innsiden av bilen, ser øynene i frontspeiletHan drar ut på oppdagelsesreiser nesten hver dag. Årlig legger han bak seg 25.000-30.000 km i sin Toyota Auris Hybrid.  

 

- Jeg fyller dagene mine med det utroligste, sier Barstad.

Abba fra Paradis

Kallenavnet hans er Abba (med trykk på den første a-en) og slik har det alltid vært.

Han ble født i Niels Abels gate i Paradis i Stavanger i 1927. I voksen alder overtok han barndomshjemmet. Etterpå har han kun flyttet én gang – da han giftet seg med Randi som bodde i borettslag i Stokkaveien i 1979. Han flyttet inn hos henne og har bodd der siden.

- Hun satt i styret i borettslaget, og de trengte flere folk. Min interesse for motorer og skoging kom til nytte. Jeg har tatt meg av for eksempel saging, gressklipping og vedlikehold av trær og hekker, sier han. 

Han er ennå aktiv i styret. I 2015 fikk han Bate boligbyggelag sin ildsjelpris for sin imponerende engasjement, innsats og entusiasme i sitt mangeårige arbeid for borettslaget.

Et langt liv

Han ser tilbake på årene som har gått med stor glede. Humøret og helsa er i beste velgående, selv om hukommelsen kan svikte litt av og til. Han nøler ikke med å ta trappene opp til tredje etasje hos Bate i stedet for heisen.

- Den kjekkeste tiden er hele tiden. Bortsett fra når noen går bort, sier Barstad som har blitt enkemann to ganger. 

Til 90-års dagen fikk han ei bok, Abbas historie, der den yngste datteren har dokumentert livet hans. Blant annet med tekst og bilder fra da han bygget hytta på Ådnøy i 1955. Bestefaren hans kjøpte 1,5 gårdsbruk i 1917 og flere familiemedlemmer har bygget på eiendommen. 

 

Albert Barstad sitter på en benk og holder Ipaden sinAlbert Barstad er 90 år og holder seg oppdatert. Han har MAC, iPad, iPhone og er aktiv på Facebook. På bursdagen fikk han spørsmål på Facebook om hva som har vært den største endringen siden han ble født. «Mobil og Internett, og jeg liker det», svarte han.

 

Senere bygget han også brygge, naust, anneks og verksted – samt en ny brygge for å få plass til sin nye Risør 27 snekke. Boka inneholder gode minner fra fisking i Suldalslågen, da Barstad hadde en venn med fiskerett der. En gang sikret han seg en laks på hele 19 kilo. Han ville støpe den og fant en mann som kunne gjøre dette. Da lakseavstøperen gikk bort, bestemte Barstad seg for å gjøre et forsøk selv. Dermed ble han også en flink lakseavstøper.

- Hva er nøkkelen til et langt og rikt liv?

- Bare å være seg selv så mye som mulig, svarer han.

Måltidene han spiser er beskjedne med salt og krydder. Alkohol holder han seg unna fordi han ikke liker smaken.

Nå gleder Barstad seg over hver nye dag. Dagene starter med morgenkaffe med venner på Skagen Bageri, fortsetter med opplevelsesturer og kvalitetstid med barn, barnebarn og oldebarn. 

 

Til Batebloggen