Mest relevante sider:
  1. Bate
  2. Batebloggen
  3. 7 tips til mer miljøvennlig livsstil

illustrasjonsfoto av miljøvennlige alternativ som sykkel og glassflaske

Tekst: Alise Lea Tiller   Publisert: 17. desember 2017

 

- Valgene hver av oss tar som forbrukere har til sammen en betydelig klimaeffekt. Den omstillingen som er nødvendig for å overholde verdenssamfunnets klimamål vil kreve at de aller fleste bryter med vante handlingsmønster og tar andre valg enn i dag, står det i en rapport som CICERO Senter for klimaforskning har laget med støtte fra Norges Forskningsråd.

Bruk bilen kun når du må

Veitrafikk står for 19 prosent av Norges totale klimagassutslipp ifølge Miljøstatus.no (underlagt Miljødirektoratet). Privat bruk står for størsteparten av dette utslippet.

Altså er kjøreturene til meg og deg en betydelig klimaversting. Utvinning av olje og gass står for størsteparten av utslippene i Norge, men det er det vanskeligere å få gjort noe med som privatperson. Bilkjøring, derimot, det styrer vi mer selv. 

Et godt tips for å leve miljøvennlig er å bruke bil så sjelden som mulig. Du kan gå over til el-bil, (el-)sykkel eller kollektivtransport som buss og tog. Eller ta fatt på de to beina du har fått av en grunn.

Reduser kjøttinntaket

Norsk jordbruk står for opp mot en tidel av landets klimagassutslipp. 60 prosent av disse utslippene er knyttet til produksjon av kjøtt. En generell regel er at rødt kjøtt medfører større utslipp enn hvitt. 

«Kjøttforbruket i Norge har vært økende over lengre tid. En reduksjon i kjøttforbruket vil være et effektivt tiltak for et mindre klimabelastende kosthold», står det i rapporten fra CICERO.

illustrasjonsbilde av en biff

Kort ned på flyturene

De fleste liker å reise, gjerne for å oppleve sol og varme eller nye kulturopplevelser. Dessverre forurenser flytrafikken utrolig mye. Per kilometer er det ikke så mye mer enn bil, men det blir jo utrolig mange kilometer på kort tid.

Ifølge Dagbladet sin artikkel om CICERO sitt regnestykke er det ekstremt stor forskjell på om du flyr til London eller Bangkok. Hvis det er sol du er ute etter, vurder om det holder med Spania i stedet for å dra helt til New Zealand. 
 

Slå et slag for gjenbruk

Ifølge SSB kjøper nordmenn dobbelt så mange varer og tjenester i dag som på begynnelsen av 80-tallet. Vi har vel ikke behov for så mye mer nå enn da, men vi tilegner oss nye vaner som er vanskelige å bryte med. Veldig mye av det du trenger får du altså kjøpt brukt. 

 

Sjekk ut disse 3 sy-oppskriftene som alle kan klare

 

Hvor starter en gjenbruksinteresse? Sjekk hvilke gjenbruksbutikker som finnes i ditt område, på Facebook opprettes ofte grupper som deler loppemarked-arrangementer der du bor og flere apper og nettsteder legger til rette for gjenbruk. 

vintage klær på stativer

Begrens bruken av plast

Ifølge Naturvernforbundet når aldri en tredel av plasten systemet for avfallshåndtering - og ender opp i naturen der det hoper seg opp, fragmenteres i småbiter og sprer seg i næringskjeder og økosystem. 

Enkelte ting som er laget av plast er fullt mulig å kutte ut uten at livet ditt blir totalforandret. For eksempel kan man bruke handlenett i stedet for plastposer fra butikken, sugerør som går i oppvaskmaskinen i stedet for engangs, drikkeflaske av glass i stedet for flaskevann og plastfoliebruken kan enkelt reduseres ved å bruke for eksempel oppbevaringsbokser til matrestene. 

I tillegg kan du resirkulere plasten hos din nærmeste miljøstasjon, slik at minst mulig ender opp i naturen.

illustrasjonsbilde av plast

Lag hud- og hårpleieprodukter selv 

En kjemisk forbindelse som heter siloksan er en helt vanlig ingrediens i hud- og hårpleieprodukter. Kanskje ikke så rart fordi stoffet gir en silkemyk følelse på kropp og hår. Men ifølge Miljøstatus har forskere funnet ut at avfallsstoffene fra våre hygieneprodukter er svært skadelig for fisken, og for oss mennesker når vi spiser fisken. Flere typer siloksaner kalles miljøgift fordi det lagres oppover i næringskjeden. 

 

Slik varmer du opp en blokkleilighet smart og miljøvennlig

 

På nettet finnes en god del oppskrifter på hjemmelaget sjampo, såpe og hudpleie som du kan lage for å unngå produkter med siloksaner. For eksempel er en miks av honning og sukker en utmerket ansiktskrubb som gjør huden myk. Du kan også sjekke innholdet i produktene dine for de mest skadelige siloksanene, type D5 og D4.

Del mer 

Hvis vi deler på eiendom, bil, klær, utstyr og verktøy – ja, så er det vel ikke nødvendig at alle skal eie alt selv. 

Delingsøkonomi har blitt kjempepopulært, og er bra for lommebok og miljøet. Ta gjerne en titt på vår store delingsøkonomi-guide her. 

 

Til Batebloggen